Συνδυασμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στη ΘέρμανσηΜια από τις σημαντικές ενεργειακές επεμβάσεις σε κτήρια είναι η αναβάθμιση των θερμικών συστημάτων τους, ανεξάρτητα αν αυτά είναι κεντρικά ή αυτόνομα.
Τα συστήματα αυτά είναι ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια.

Ενδεικτικά οι επεμβάσεις που μπορεί να επιλέξουμε είναι :

❒ Αυτονόμηση κλασσικών συστημάτων θέρμανσης δισωλήνιων συστημάτων (παλαιές πολυκατοικίες).
Η απόλυτη αξιοπιστία και η ακρίβεια των αυτόνομων κατανεμητών κόστους θέρμανσης, χωρίς καμία επέμβαση στη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων, χωρίς καλωδιώσεις και με πολύ σύντομη τοποθέτηση, δίνουν για πάντα αυτονομία, και με δικαιοσύνη θέτουν τέλος στις τυχόν προστριβές μεταξύ των ενοίκων.
Με την προτεινόμενη λύση σας δίνεται η δυνατότητα εξοικονόμησης στο καύσιμο κεντρικής θερμάνσεως (έως και 35% μείωση), αφού ο κάθε ένοικος μπορεί να λειτουργεί όποια σώματα και για όσο χρονικό διάστημα θέλει ή να τα κλείνει όταν αυτός δε βρίσκεται στο διαμέρισμά του ενώ επίσης επιλύεται και το πρόβλημα παλαιών πολυκατοικιών, όπου οι κάτω όροφοι υπερθερμαίνονται και στους επάνω δεν επαρκεί η θέρμανση.
Η οικονομία αυτή απεικονίζεται στο λογαριασμό των δαπανών και το κόστος του εγκατεστημένου συστήματος αποσβένεται μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.
Επιπλέον, με την έκδοση του λογαριασμού από μία ουδέτερη υπηρεσία, αποκλείονται οι διαφωνίες μεταξύ των ενοίκων και διασφαλίζεται απόλυτα η δίκαιη κατανομή των εξόδων θέρμανσης.

✔ Πλεονεκτήματα αυτονομίας παλαιών πολυκατοικιών με συστήματα αυτόνομων κατανεμητών κόστους θέρμανσης:
• Χρέωση της πραγματικής κατανάλωσης καυσίμου που παρέχει το σύστημα θέρμανσης.
• Οικονομία στο καύσιμο αφού ο κάθε ένοικος θα χρησιμοποιεί τη θέρμανση όταν πραγματικά τη χρειάζεται.
• Πρόσθετη θέρμανση για όποιον το επιθυμεί, χωρίς να επιβαρύνει τους γείτονές του.
• Άνεση, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της επιθυμητής θερμοκρασίας του κάθε χώρου και χρέωση μόνο γι’ αυτήν.
• Έκδοση λογαριασμού κατανάλωσης του κάθε ενοίκου με βάση τις ενδείξεις των κατανεμητών.
❒- Μετατροπή της εγκατάστασης πετρελαίου με καύση φυσικού αερίου όπου είναι εφικτή η σύνδεση με το δίκτυο της ΕΠΑ.
❒ Χρήση ηλεκτρονικών-ψηφιακών θερμοστατών χώρου για την ακριβή ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του χώρου.

❒ Αντικατάσταση παλιού λέβητα και καυστήρα παλιάς τεχνολογίας με σύγχρονους, νέας υψηλής τεχνολογίας, πιστοποιημένους, υψηλής ενεργειακής κλάσης συμβατικούς ή συμπυκνώσεως.

❒ Αντικατάσταση του παλαιού ενεργοβόρου κυκλοφορητή με νέο ηλεκτρονικό inverter υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

❒ Σύστημα αντιστάθμισης με τρίοδη η τετράοδη βάνα ανάμιξης σε συνεργασία με αισθητήριο εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας.

❒ Ανάκτηση της θερμότητας καυσαερίων σε σύστημα θέρμανσης με εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος τοποθετείται στην έξοδο των καυσαερίων από το λέβητα και ανακτά ενέργεια, η οποία θα χανόταν από τα καυσαέρια στην ατμόσφαιρα. Η τοποθέτηση του είναι εύκολη σε οποιονδήποτε λέβητα και ανεξαρτήτως καυσίμου.

❒ Αλλαγή της παλιάς καπνοδόχου με ΙΝΟΧ διπλού τοιχώματος με μόνωση κεραβομβάμβακα ή πετροβάμβακα για την βελτίωση και αύξηση του βαθμού απόδοσης του συστήματος λέβητα – καυστήρα, για την αποφυγή υγροποιήσεων και για την ομαλή, αθόρυβη και ασφαλή έξοδο των καυσαερίων προς την ατμόσφαιρα.

❒ Αλλαγή των θερμαντικών σωμάτων με νέων, σύγχρονης τεχνολογίας τύπου πάνελ όπου με την ασύμμετρη κυκλοφορία του νερού μέσα στο σώμα προσφέρονται πλεονεκτήματα που πληρούν απόλυτα τις απαιτήσεις για θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας.

❒ Συνδυασμός της υπάρχουσας κεντρικής εγκατάστασης θέρμανσης

✔ με αντλίες θερμότητας.

✔ με ηλιοθερμικά συστήματα.

❒ Αντικατάσταση της κλασικής εστίας τζακιού με σύγχρονα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ ( νερού ) ή αέρος

❒ Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης δωρεάν από το ήλιο ..

❒ Ισχυρή μόνωση στηλών κεντρικής θέρμανσης όπου αυτό απαιτείται.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση των εξόδων θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης από 20% έως και 60% ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης και το μέγεθος των παρεμβάσεων.

Οι μηχανολόγοι του ΣΕΥΔΑΠ, μελετώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της δικής σας εγκατάστασης μπορούν να προτείνουν ολοκληρωμένη τεχνική – οικονομική πρόταση για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες και στις δικές σας δυνατότητες.

Τα προϊόντα που θα σας προσφερθούν από το ΣΕΥΔΑΠ συνοδεύονται με πιστοποιημένες τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες οφείλονται στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί κατέχοντας για χρόνια κορυφαία θέση και στον τομέα της θέρμανσης.